No milí priatelia, dnes mám za sebou zážitok, ktorý ešte dlho bude v mojej mysli.
Dnes ráno ma so sebou zobrala do „terénu“ úžasná pani, docentka PhDr. Katka Šiňanská PhD, ktorá zároveň učí na UPJŠ predmet sociálna práca. Zároveň však pracuje ako koordinátorka v programe Omama.
Má na starosti Omamy, ktoré pracujú s rodinami a ich deťmi. Program Omama je prepracovaný systém pomoci, ktorý pomáha rodinám dostať sa z úplného dna a nájsť cestu von.
Do dediny sme išli dvoma autami, zaparkovali sme na dvore jednej z Omám.
Kočík – 3 kombináciu, 2 detské postieľky, do postieľky plachtu, vankúš aj paplón, obliečky, perinku a oblečenie pre budúce bábätko, vaničku no a samozrejme novú bábiku pre malú Veroniku. Postupne sme rozniesli veci do rodín.
Potom ma Katka zobrala so sebou. A to už bola ako sa hovorí „iná káva“.
Priznám sa, že som mala aj obavu keď sme išli uličkami do väčšej a viditeľnejšej chudoby.
Avšak Katka išla smelo bez obáv skontrolovať činnosť Omamy v jednom chudobnom domčeku.
Pocity, ktoré som dnes zažila boli pre mňa obrovskou skúsenosťou. Pracovať ako terénny sociálny pracovník musí byť presvedčením daného človeka. Všetky deti Katka poznala po mene. Deti aj dospelí boli milí, zdravili nás v každom domčeku, z každého dvora, žiaden krik ani plač. Uvedomila som si, že Katka je ako slniečko, zároveň milá ale aj prísna, človek s úžasnou charizmou, svoju prácu berie ako poslanie.
Keď začne rozprávať, počúvate ju so zatajeným dychom a čakáte na pokračovanie … Musím sa jej za dnešok poďakovať.
P. S Bolo veľmi milé zistiť, že niektoré rodiny, hlavne mamky ma spoznali. „To je tá pani z Charity shopu v Košiciach čo pomáha chudobným.“